Dobrodošel(la) gost
 Vsi forumi
  Katalogizacija z normativno kontrolo
 
Predmet Tema: Pozor - normativni zapisi v napačni maski
Nov odgovor Nova tema
Sporočilo poslal(a): RoginaA 22.11.2005 ob 10:13 - Prijavljen(i) IP
Profil Išči WWW Citat
RoginaA
Zlati član
Institut informacijskih znanosti, Maribor
IZUM

08.03.2004
Št. prispevkov: 29

Pozdravljeni!

Opozoriti bi vas želela na neprijetno napako pri kreiranju normativnih zapisov, ki smo jo že nekajkrat opazili.

Gre za napačen vnos podatkov o korporaciji v normativni zapis za osebno ime. Napačen vnos je posledica nepazljivosti oz. napake. Napaka je precej neprijetna, ker jo je težko odpraviti. Gre za to, da napačno kreiranega zapisa ne moremo označiti za brisanje, saj bi ga moral nadomestiti normativni zapis za korporacijo. Bistven problem je v povezavi med takim normativnim zapisom in bibliografskimi zapisi. Avtomatska prevezava (ki je sicer običajna pri normativnih zapisih, ki so duplikati) ni mogoča, ker ne moremo prenesti podatkov iz polj 70X v bibliografskem zapisu v polja 71X. Poleg tega pa se napaka iz vzajemne baze s kopiranjem zapisov prenaša v lokalne bibliografske baze, kar zahteva popravljanje zapisov v vseh teh lokalnih bazah.

Naj navedem dva primera:

normativni zapis CONOR.SI ID 86943075: Neuf, Monde ni oseba, temveč korporacija (založba?). Kot oseba - avtor je povezan v bibliografskem zapisu COBIB.SI ID 4262265 za Atlas Slovenije (4. izd.), ki pa ga je v svoje lokalne baze kopiralo že 49 knjižnic. Normativnega zapisa ni mogoče označiti za brisanje niti brisati, dokler povezave iz bibliografskega zapisa ne brišejo vse knjižnice.

normativni zapis CONOR.SI ID 23035747: Amidas ni oseba, temveč prevajalska agencija. Kot oseba - prevajalec je povezan v dveh bibliografskih zapisih (COBIB.SI ID 126574080 in 126644736). Tudi tega normativnega zapisa ni mogoče označiti za brisanje, dokler se ne brišejo povezave iz bibliografskih zapisov.

Prosim vas, da ste pri kreiranju normativnih zapisov pozorni. Prosim vas tudi, da sporočite, če najdete še kako podobno napako v normativni bazi CONOR.SI.

Lep pozdrav vsem,

 -----------------
Anka Rogina

Sporočilo poslal(a): RoginaA 02.04.2008 ob 15:39 - Prijavljen(i) IP
Profil Išči WWW Citat
RoginaA
Zlati član
Institut informacijskih znanosti, Maribor
IZUM

08.03.2004
Št. prispevkov: 29

Spoštovani!

Ponovno vas želim opozoriti na zgoraj omenjeno napako, ki se v normativni bazi CONOR.SI še kar ponavlja.

V bazi CONOR.SI lahko kreiramo normativne zapise za osebe kot avtorje (v maski 001 - PN) in za korporacije kot avtorje (v maski 002 - CB). V bibliografskih zapisih moramo v podpolja 70X3 obvezno vnesti CONOR.SI ID zapisa za avtorja - osebo. Normativna kontrola za korporacije kot avtorje še ni uvedena, kar pomeni, da v poljih 71X podatke o korporacijah še vedno vnašamo v podpolja (abcdef..) in da bibliografskega zapisa še ne moremo povezati z normativnim zapisom za korporacijo, četudi ta v bazi CONOR.SI že obstaja.

Vnos podatkov o korporaciji v normativni zapis za osebno ime (tj. v masko PN) in nato povezava takega zapisa v polja 70X je napačna!

V CONOR.SI se pojavljajo zapisi za različna uredništva in redakcije dnevnih časopisov, za različne tiskovne agencije (npr. Reuters), za glasbene skupine in celo za časopise (npr. The Economist). Vsi ti zapisi so napačno kreirani v maski za osebna imena (001 - PN).

Prosim upoštevajte pravila za kreiranje normativnih zapisov vseh vrst in katalogizacijska pravila za določanje avtorstva!

 Lep pozdrav,-----------------
Anka Rogina

Če želite poslati odgovor, kliknite Prijava
Če še niste registrirani, kliknite Registracija

Hitri skok
Nov odgovor Nova tema
Tiskanju prijazna oblika Tiskanju prijazna oblika